Teken

Turnhoutsebaan 630
2110 Wijnegem

03/294.34.92

Dierenartspraktijk Van Dyck

 

Dierenartsen Kristof Van Dyck en Sarah Mertens                             

Teken

Wat is een teek?


Een teek behoord tot de spinachtigen en komt vooral voor in hoog gras en struiken. Om te overleven heeft een teek een gastheer nodig. Dit zijn vooral kleine dieren zoals muizen, konijnen en egels. Ook uw huisdieren kunnen als gastheer doorgaan! Teken kunnen heel gevaarlijk zijn, ze kunnen ziektes overbrengen naar uzelf en uw huisdieren. Hiervoor is het dus belangrijk om uw dieren te beschermen tegen deze parasieten!


Hoe een teek verwijderen?

 

Vroeger werd er gezegd om een teek met een draaibeweging te verwijderen, sinds 2019 echter zijn er nieuwe onderzoeken die aantonen dat het beter is om de teek met één rechte beweging er uit te trekken. Hierdoor is de kans kleiner dat de teek gaat braken en er een besmetting plaats vindt.


Zeker NOOIT alochol of andere producten op de teek doen als hij nog aan de huid vasthangt. Hierdoor gaan ze juist braken en is de kans op besmetting groter. Nadat de teek verwijderd is mag je het wondje wel ontsmetten.


Verwijder een teek binnen de 24 uur! Zo is de kans op besmetting zo goed als onbestaand!

Teken voorkomen?

 

Beter voorkomen dan genezen!! Er zijn een aantal veilige en goedwerkende producten op de markt. Kom even langs op de praktijk zodat we je de juiste kunnen meegeven voor uw dier. Producten die te verkrijgen zijn in dierenwinkels bevatten geen medische bestandsdelen en werken dus ook onvoldoende tegen teken. 


Hieronder informeren we je even over de producten die wij gebruiken.

 

Hond:

 

- Seresto halsband: werkt 7-8 maanden tegen vlooien en teken. Goedkoopste en gemakkelijkste oplossing. Is niet giftig voor kinderen, je mag de band aanraken en de hond mag er ook mee in water.

 

- Bravecto: tablet of pipet, werkt 12 weken tegen vlooien en teken. Goed voor honden die gevoelig zijn voor vlooienproduct. Dood vlooien binnen de 8 uur en teken binnen de 12 uur.

 

 

- Advantix: pipetjes voor in de nek, maandelijks te geven, werkt tegen vlooien en teken.

 

 

Kat:

 

- Seresto halsband: werkt 7-8 maanden tegen vlooien en teken. Goedkoopste en makkelijkste oplossing. Is niet giftig voor kinderen, je mag de band aanraken. De band lost als de kat ergens moest achterblijven haken.

 

- Bravecto: pipet, werkt 12 weken tegen vlooien en teken. Dood vlooien binnen de 8 uur en tekenet binnen de 12 uur.